Το γράμμα μιας άγνωστης του Στέφαν Τσβάιχ στο Θέατρο Εκάτη

Το γράμμα μιας άγνωστης του Στέφαν Τσβάιχ στο Θέατρο Εκάτη
γράφει ο θεατρολόγος Κωνσταντίνος Β. Μπούρας

Η Βαλεντίνη Λουρμπά είναι μια εξαιρετική μονάδα στο νεοελληνικό θέατρο: διακριτική, χαμηλών τόνων κι αυτοχρηματοδοτούμενη, δεν σκίζει τα ιμάτιά της στα τηλεοπτικά παράθυρα, δεν κατηγορεί τους πάντες ότι έχουν συνυφάνει μια συνωμοσία σιωπής εναντίον της, δεν νιώθει ότι την αγνοούν, για τον απλούστατο λόγο ότι ΕΙΝΑΙ και ΦΑΙΝΕΤΑΙ αυτάρκης, ωραία και μοιραία.
Έχει δημιουργήσει έναν ατμοσφαιρικό – σχεδόν ου-τοπικό – χώρο πάνω από την πλατεία Κυψέλης, τον έχει διακοσμήσει με μεράκι σαν σαλόνι ενός γαλαξιακού σπιτιού όπου θα μπορούσε να υποδεχτεί τους πάντες, απ’ όποιο κοινωνικό στρώμα κι αν προέρχονται, φτάνει να προσέρχονται στο χώρο ασκεπείς, όπως πάμε σε μία εκκλησία.
Εκεί νιώθεις ότι είσαι ευπροσδεκτος από τον Διόνυσο και τις Μούσες. Η ίδια η Βαλεντίνη Λουρμπά μας υποδέχτηκε στην είσοδο, η ίδια σήμανε το κουδούνι για την έναρξη, η ίδια μας συνέστησε μας κλείσουμε τα κινητά μας τηλέφωνα, η ίδια υποδύθηκε την κουρασμένη εταίρα, εμβόλιμο στο καθ’ αυτό κείμενο της παράστασης. Ιδιοφυής μονόλογος γραμμένος από την ίδια, με σουρεαλιστικά στοιχεία και μια ωμότητα που δεν ξενίζει, δεν γράφτηκε για να προκαλέσει τα χρηστά μας ήθη, αλλά για να υπομνηματίσει μια ζωή στα ρείθρα ενός λασπωμένου δρόμου.
Αμέσως μετά αρχίζει ο μονόλογος “Το γράμμα μιας άγνωστης” του Στέφαν Τσβάιχ, σε θεατρικήν διασκευή και σκηνοθεσία της ίδιας, με την πυρηνική φυσικό (!!!!) Φίλια Δελαγραμμάτικα που δίνει μια ανατριχιαστική – απολύτως σύγχρονη και επίκαιρη – ερμηνεία στο ξεθωριασμένο (έτσι νόμιζα) κείμενο του Βιεννέζου ποιητή, δραματουργού και μελετητή. Με αφηγητή τον Χρήστο Τσάγκα, που ερμηνεύει δραματικότατα τον αλαζόνα, εγωκεντρικό καταξιωμένο συγγραφέα που ποδοπατάει σαν ελέφαντας τη ζωή της άμοιρης κοπέλας που τον έχει ερωτευτεί, η Φίλια Δελαγραμμάτικα, αποφεύγει τους σκοπέλους της επανάληψης με μόνο όπλο τα τρομαγμένα μάτια θαμπωμένου ελαφιού που διαθέτει, γαλαζοπράσινες μπίλιες που αντανακλούν όλον τον αποτροπιασμό από τη σκληρότητα του κόσμου. Ο λόγος της συγκεκομένος, αγχωτικός, διακοπτόμενος από τα φαντάσματα της ανώτερης ψυχής της που πίστεψε ότι θα βρει την ουράνια αγάπη στη λάσπη του δρόμου… Κι αν σας φαίνονται όλ’ αυτά πολύ παλιά, τώρα με την οικονομική κρίση θα ξαναγυρίσουμε δεκαετίες ή αιώνες πίσω. Δεν είναι τυχαίο που παίζονται πολλά έργα με θέμα τη ζωή πορνών, όπως “Το αρχαιότερο επάγγελμα” στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, “Η Γυναίκα της Πάτρας” στο Θέατρο Κατερινά Βασιλάκου και τώρα “Το γράμμα μιας άγνωστης” στο Θέατρο Εκάτη. Δείτε το. Μην το χάσετε! Τηλεφωνείστε πριν για να εξασφαλίσετε μια θέση στο σαλόνι της Βαλεντίνης Λουρμπά. Μην βασιστείτε στις ώρες παραστάσεων που γράφουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά. Η δημιουργός είναι τόσο αυτάρκης και τόσο ελάχιστα ωφελιμίστρια που ακόμα κι αυτό μπορεί ν’ αλλάξει την τελευταία στιγμή. Γιατί για την ίδια μετράει η μαγεία, η τελετουργία της συνάντησης και όχι οι ώρες ταμείου. Σπεύσατε. Τέτοια θεάματα δεν βλέπουμε κάθε μέρα. Και μ’ αυτούς τους όρους.
Κωνσταντίνος Μπούρας
www.konstantinosbouras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου